Jak jsem se uzdravil z cukrovky 2. stupně. Příběh.
Když mi lékař diagnostikoval cukrovku, měl jsem 87 kg. Jeho první věta byla, jste mladej (45 let) s inzulínem a s jeho pícháním se dá žít. Měl jsem cukr 25 jednotek a nechtěl jsem s pícháním inzulínu smířit. Přišel jsem ke Globusu a tam mi změřili skutečně cukr 25, za odměnu jsem dostal glukometr zadarmo. 🙂
Jak se pozná cukrovka? První příznaky:
- zhoršuje se zrak, malá písmenka jsou rozmazaná (hlavně ta, která jsem dříve přečetl) 🙂
- při konzumaci cukru, jídla z mouky (jakékoliv), brambory nebo sladkého ovoce se brzy dostavuje únava, nebo u mě spánek a to docela rychle – jako u narkolepsie 🙂
- začnou bolet nohy – dle TCM má slinivka spojitost se všemi končetinami (dle množství cukru málo nebo hodně)
- v horším případě žízeň, začínají mít potíže ledviny
- kůže na těle svědí, člověk by se udrbal a rány se špatně hojí, dokonce bych řekl „kvasí“, díky nezpracovanému cukru, který lítá v krvi
- po určité době se zhoršuje cit v konečccích prstů – dokonce ztrácí citlivost na teplo, tj. horký neřku-li vařící hrneček bez problému odnesete
Neviditelné změny:
- při nadměrném cukru, který lítá v krvi, se začnou poškozovat ledviny, ucpávat cévy (a to docela rychle)
- tuční játra
- slinivka dostává na frak a nechce po nějaké době už vůbec spolupracovat , unaví se
- zdraví se poměrně rychle zhoršuje
Jak se co nejrychleji zbavit cukrovky a bez píchaného inzulínu a léků:
Okamžitě přestat jíst vše co je jen trochu sladké – včetně ovoce. Alkohol je pro cukrovkáře mor, hlavně tvrdý. Takže pryč s alkoholem a začít sport.
To co skutečně dokáže aktivně snížit cukr v krvi, jsou především tři věci:
- odstranit cukr z jídelníčku, mouku (jakoukoliv), brambory, oplatky, tuk a maso – proč tuk a maso? Tělo si umí z tuku vyrobit cukr, který cukrovkáři neumí rychle zpracovat. Zvlášť pokud mají nadváhu.
- Začít aktivně sportovat, nejlépe každý den – a shodit váhu na normální BMS vůči věku a výšce
- Otužovat se
Z hlediska TCM slinivku nejvíce poškozuje cukr a výrobky cukr obsahující. Také by se nemělo mléko a tučné sýry. Cukr navíc obsahuje hodně energie – oheň (dle TCM), oheň poškozuje slinivku (země) ještě více a úplně nejvíce poškození jater (dřevo). Abych to přirovnal. Když si dáte cukr, je to špatně, ale když budete žít v horku nebo když budete jíst horká jídla, je to pro slinivku mnohem horší, než samotný cukr. Dřevo živí oheň a oheň pálí zemi. Přiživením ohně, například poškozením jater (tvrdý alkohol), je situace asi 100x horší než žít v horku (10x horší), dát si kousek tučného špeku (1x horší). Z toho také vyplývá, proč pomáhá otužování. Otužování hasí oheň. (ochlazuje srdce), proto tlumí účinky cukru, který pro tělo a hlavně pro mozek potřebujeme, ale tělo jej špatně zpracovává.
Co mám sakra jíst? Odpověď je jednoduchá. Vše co jedí VEGANI. Vegetariání ještě jedí vajíčka, ale vajíčka jsou tučná a jak jsem psal minule, tělo si umí vyrobit z tuku cukr, který následně neumí zpracovat. Záhada co? Pokud se od vajíček nebo masa člověk nemůže odtrhnout, je třeba to výrazně omezit. Chytrá kniha „zbavte se cukrovky“ uvádí 30g masa TÝDNĚ. 🙂 Slyšíte dobře. TÝDNĚ. 🙂
Tj. co smí cukrovkář, který se nechce krmit prášky nebo bodat inzulínem?
Všechnu zeleninu. Nesladkou, pokud by existovala nějaká sladká. Tuším, že meloun je zelenina, i když Kauflandy je tradičně řadí mezi ovoce. 🙂
Hlavně listová zelenina je úplně super a zasytí. Například ledový salát, špenáty, čínské zelí, zelí české – také je výborná brokolice,
Proč je bodání inzulínem špatně a co nám lékaři neřeknou???
Inzulín je jako klíč, který odemyká buňky, aby pustily do sebe cukr. Pokud inzulínové injekce použiju a umí odemykat buňky proč je to špatně? Protože člověk svojí hlavou nikdy neodhadne, kolik toho má přesně dát. Slinivka funguje a udržuje cukr v krvi v docela malém rozmezí. Je rozdíl v množství inzulínu, který si má člověk dát, pokud:
- budu cvičit trochu
- cvičil jsem hodně
- jedl jsem
- odpočíval jsem
- spal jsem
- cvičil jsem málo
- jsem hubený
- jsem tlustý
- atd.
Variant se dá najít opravdu hodně. A hlavou se to nedá vymyslet. Nejlépe svoji práci udělá slinivka, byť je poškozená. Když ji odlehčíme práci, dokáže se (časem) regenerovat.
Proč je hypoglikemie?
Právě proto, že si člověk nadávkuje příliž mnoho inzulínu. Pokud si nepícháte a neberete léky, nikdy hypoglykémii mít nebudete. Pouze hyperglikemii a to podle toho, jak moc jste ochotni přijmout dietu za svou. 🙂
Co se stane když mi objeví cukrovku a jsem trochu prostorově výraznější?
Začít s dietou co nejdříve a chránit se před vším co zvyšuje tlak. (Tloušťka také zvyšuje tlak, vzpomínáte? ) A TAKÉ PŘED VŠÍM, CO POMÁHÁ JEŠTĚ VÝRAZNĚJI PODPOŘIT OHEŇ V TĚLE. Co to je? Vítr a nemoci jater – vše co sníží imunitu, různé jedy, virová onemocnění – proto naši doktoři zařazují COVIDOVé cukrovkáře mezi silně ohrožený druh, ale úplně neví proč. 🙂 Právě proto, že vše co poškodí, nebo ohrozí játra, jako když přiloží do ohně, který dokoná zkázu na zemi (slinivce) už sám.
Začal jsem studovat TČM (tradiční čínsou medicínu), právě proto, že je lepší než ta naše a umí leccos vysvětlit. Také chápe vazby a komplexně řeší problémy těla a duše. Což naše západní medicína úplně neumí. Na vše máme specialistu, ale nikoho, kdo dá všechny informace dohromady.
Naše západní medicína získala chytrost, ale ztratila moudrost. Moudrost je umět získané informace použít. 🙂
Pokračování příště …